Geografisch thema

Vladsloplein

ID
9184
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9184

Beschrijving

Dorpsplein ter hoogte van de kruising Vladslostrraat/ Beersstraat/ Mariastraat/ Werkenstraat. Voor de vernietiging van de Eerste Wereldoorlog bestond dit plein als dusdanig niet. Bij de wederopbouw worden een aantal percelen ten zuiden van de Werkenstraat en ten oosten van de Mariastraat onteigend voor de aanleg van dit kleine, rechthoekige plein (cf. aanleg- en rooilijnenplan bewaard op het Stadsarchief Diksmuide). Het plein situeert zich ten zuidoosten van het koor van de Sint-Martinuskerk (cf. Vladslostraat z.nr.), en heeft er in die zin weinig betrokkenheid op. In 2000 heraanleg van plein met zitbanken en aanplant van platanen, n.o.v. de groendienst van de Stad Diksmuide. Het plein kent wel nog steeds een sterke verkeersimpact doordat de zuidwestelijke helft ingenomen wordt door het gebogen, opnieuw gekasseide tracé van de Werkenstraat.
De pleinwanden worden getypeerd door wederopbouwarchitectuur, o.m. het voormalige gemeentehuis, nu verbouwd tot cultureel centrum, met recente uitbreiding (cf. infra, Vladsloplein nr. 2), het pand van twee bouwlagen op de hoek met de Werkenstraat, met typerende afgeschuinde hoektravee (nrs. 5-7/ Werkenstraat), en de herberg zogenaamd "DE SMESSE" van twee bouwlagen met vernieuwd houtwerk ( Vladsloplein z.nr./ Beerststraat).

STADSARCHIEF DIKSMUIDE, Bestand wederopbouw Diksmuide na 1914-1918, aanleg- en rooilijnenplan Vladslo (niet genummerd).


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Gemeentehuis van Vladslo

  • Is deel van
    Vladslo


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vladsloplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/9184 (Geraadpleegd op 23-01-2021)