Vladsloplein

Beschrijving

Dorpsplein ter hoogte van de kruising Vladslostrraat/ Beersstraat/ Mariastraat/ Werkenstraat. Voor de vernietiging van de Eerste Wereldoorlog bestond dit plein als dusdanig niet. Bij de wederopbouw worden een aantal percelen ten zuiden van de Werkenstraat en ten oosten van de Mariastraat onteigend voor de aanleg van dit kleine, rechthoekige plein (zie aanleg- en rooilijnenplan bewaard op het Stadsarchief Diksmuide). Het plein situeert zich ten zuidoosten van het koor van de Sint-Martinuskerk (zie Vladslostraat zonder nummer), en heeft er in die zin weinig betrokkenheid op. In 2000 heraanleg van plein met zitbanken en aanplant van platanen, naar ontwerp van de groendienst van de Stad Diksmuide. Het plein kent wel nog steeds een sterke verkeersimpact doordat de zuidwestelijke helft ingenomen wordt door het gebogen, opnieuw gekasseide tracé van de Werkenstraat.

De pleinwanden worden getypeerd door wederopbouwarchitectuur, onder meer het voormalige gemeentehuis, nu verbouwd tot cultureel centrum, met recente uitbreiding (zie infra, Vladsloplein nummer 2), het pand van twee bouwlagen op de hoek met de Werkenstraat, met typerende afgeschuinde hoektravee (nummers 5-7/ Werkenstraat), en de herberg zogenaamd "DE SMESSE" van twee bouwlagen met vernieuwd houtwerk (Vladsloplein zonder nummer/ Beerststraat).

• Stadsarchief Diksmuide, Bestand wederopbouw Diksmuide na 1914-1918, aanleg- en rooilijnenplan Vladslo (niet genummerd).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn