Geografisch thema

Vladsloplein

ID
9184
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9184

Beschrijving

Dorpsplein ter hoogte van de kruising Vladslostrraat/ Beersstraat/ Mariastraat/ Werkenstraat. Voor de vernietiging van de Eerste Wereldoorlog bestond dit plein als dusdanig niet. Bij de wederopbouw worden een aantal percelen ten zuiden van de Werkenstraat en ten oosten van de Mariastraat onteigend voor de aanleg van dit kleine, rechthoekige plein (zie aanleg- en rooilijnenplan bewaard op het Stadsarchief Diksmuide). Het plein situeert zich ten zuidoosten van het koor van de Sint-Martinuskerk (zie Vladslostraat zonder nummer), en heeft er in die zin weinig betrokkenheid op. In 2000 heraanleg van plein met zitbanken en aanplant van platanen, naar ontwerp van de groendienst van de Stad Diksmuide. Het plein kent wel nog steeds een sterke verkeersimpact doordat de zuidwestelijke helft ingenomen wordt door het gebogen, opnieuw gekasseide tracé van de Werkenstraat.

De pleinwanden worden getypeerd door wederopbouwarchitectuur, onder meer het voormalige gemeentehuis, nu verbouwd tot cultureel centrum, met recente uitbreiding (zie infra, Vladsloplein nummer 2), het pand van twee bouwlagen op de hoek met de Werkenstraat, met typerende afgeschuinde hoektravee (nummers 5-7/ Werkenstraat), en de herberg zogenaamd "DE SMESSE" van twee bouwlagen met vernieuwd houtwerk (Vladsloplein zonder nummer/ Beerststraat).

  • Stadsarchief Diksmuide, Bestand wederopbouw Diksmuide na 1914-1918, aanleg- en rooilijnenplan Vladslo (niet genummerd).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Gemeentehuis van Vladslo

  • Is deel van
    Vladslo


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vladsloplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/9184 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Diksmuide

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.