Geografisch thema

Werkenstraat

ID
9187
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9187

Beschrijving

Dorpsstraat met gebogen tracé vanaf het kruispunt Beerststraat/ Mariastraat/ Vladslostraat tot op het grondgebied van Werken (Kortemark). Het tracé en ook het gegeven van een hogere concentratie aan bebouwing is alsdusdanig reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), ten zuiden aan de straat, aanduiding van een windmolen. Deze staakmolen is nog aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).

Straatbeeld met wisselend zicht op de toren van de Sint-Martinuskerk. Aaneengesloten bebouwing van burgerhuizen en arbeidershuizen van één à twee bouwlagen uit de jaren 1920. Voorbeelden van lage arbeidershuizen onder pannen mansardedak: hoekpand met afgeschuinde travee aan de Werkenstraat nummer 58/ Broekstraat en nummers 38-40 (zie infra). Nummer 20: boerenburgerhuis uit de jaren 1920 met achtergelegen erf met bakstenen schuurtje. Zonder nummer (links van nummer 16): voormalige "GILDEZAAL" cf. vervaagd opschrift in puilijst, haaks op de straat ingeplant gebouw met trapgevel, nu verbouwd tot garage. Verderop in de straat, ook burgerhuizen uit de jaren 1930, onder meer nummer 24 met geelbakstenen parement.


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenburgerhuis

 • Omvat
  Boerenwoning 't Hof van Dambrugge 1640

 • Omvat
  Handelsgebouw

 • Omvat
  Samenstel van arbeiderswoningen

 • Is deel van
  Vladslo


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Werkenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9187 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.