Geografisch thema

Werkenstraat

ID: 9187   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9187

Beschrijving

Dorpsstraat met gebogen tracé vanaf het kruispunt Beerststraat/ Mariastraat/ Vladslostraat tot op het grondgebied van Werken (Kortemark). Het tracé en ook het gegeven van een hogere concentratie aan bebouwing is alsdusdanig reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), ten zuiden aan de straat, aanduiding van een windmolen. Deze staakmolen is nog aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843).
Straatbeeld met wisselend zicht op de toren van de Sint-Martinuskerk (cf. Vladslostraat z.nr.). Aaneengesloten bebouwing van burgerhuizen en arbeidershuizen van één à twee bouwlagen uit de jaren 1920. Voorbeelden van lage arbeidershuizen onder pannen mansardedak: hoekpand met afgeschuinde travee aan de Werkenstraat nr. 58/ Broekstraat en nrs. 38-40 (cf. infra). Nr. 20: boerenburgerhuis uit de jaren 1920 met achtergelegen erf met bakstenen schuurtje. Z.nr. (links van nr. 16): voormalige "GILDEZAAL" cf. vervaagd opschrift in puilijst, haaks op de straat ingeplant gebouw met trapgevel, nu verbouwd tot garage. Verderop in de straat, ook burgerhuizen uit de jaren 1930, o.m. nr. 24 met geelbakstenen parement.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Boerenburgerhuis uit de jaren 1920

 • Omvat
  Boerenhuis 't Hof van Dambrugge

 • Omvat
  Samenstel van arbeiderswoningen

 • Omvat
  Winkel uit de jaren 1920

 • Is deel van
  Vladslo

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Werkenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9187 (Geraadpleegd op 18-01-2021)