Geografisch thema

Iepersteenweg

ID: 9191   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9191

Beschrijving

Uitvalsweg lopende van de dorpskern van Woumen richting Ieper. Als kronkelend tracé reeds aangeduid op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571). Het huidig rechtgetrokken tracé werd omstreeks 1830 aangelegd. Tot voor de Eerste Wereldoorlog stond even voorbij het park van het "Blankaart kasteel" een stenen windmolen, de zogenaamde "Roonemolen", die in de 19de eeuw werd gebouwd ter vervanging van een 17de-eeuwse staakmolen.
In de onmiddellijke omgeving van de dorpskern, hoofdzakelijk lintbebouwing van de jaren 1920 met iets verderop het voormalig klooster van de Zusters van de H. Jozef (cf. Iepersteenweg z.nr.). Heropgebouwd in de jaren 1920 en in 1980 grondig verbouwd tot rust- en verzorgingstehuis "SINT-JOZEF", waarbij de rechtervleugel gesloopt werd. Haaks op de straat, afzonderlijke kapel onder leien zadeldak met opvallende dakruiter.

De Roonemolen of Blankaartmolen te Woumen, in Curiosa, jg. 31 nr. 310, p. 25-26.
VLAEMINCK J., Bijdragen tot de geschiedenis van Woumen, Beernem, 1983, p. 248-49.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Blankaart Kasteel

  • Omvat
    Gedenkmuur Bevrijding van de Blankaart

  • Is deel van
    Woumen

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Iepersteenweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/9191 (Geraadpleegd op 18-01-2021)