Geografisch thema

Steenstraat (Woumen)

ID
9197
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9197

Beschrijving

De Steenstraat vormt de grens tussen Woumen en Klerken (Houthulst) en is eigenlijk gelegen op het grondgebied van Klerken (Houthulst). Doch de bebouwing ten noordwesten van deze weg behoort tot Woumen. Het tracé van de Steenstraat gaat terug op een secundaire Romeinse weg (diverticulum) van de grote Romeinse weg van Boulogne-sur-Mer naar Keulen. Deze secundaire weg loopt vanaf Steenvoorde (Noord-Frankrijk) in noordoostelijke richting verder over Poperinge, Woumen/ Houthulst, Esen, Werken en Aartrijke tot Brugge en werd bij het begin van onze tijdrekening aangelegd om de ontsluiting van het kustgebied te vergemakkelijken. Op plaatsen waar de Romeinse Steenstraat archeologisch werd vastgesteld, bestond de bedding uit natuursteen, zoals rolkeien, ijzerhoudende zandsteen en veldsteen.

Alsdusdanig reeds aangeduid op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571) met ten noordwesten van de kruising tussen de Steenstraat en de huidige Koekuitstraat een kapelachtig volume met het bijschrift "Capelle". Deze 'kapel' komt niet meer voor op later kaartmateriaal, maar op de Ferrariskaart (1770-1778) is op die plaats wel sprake van een "C(en)se te S(in)t Pierre", een naam die nog doorleeft in de later aangelegde Sint-Pietersstraat en in de naam van het kapelletje "Sint Pieter ter Woestijne" (zie Steenstraat nummer 29).


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  : 2005


Relaties

  • Omvat
    Kapel Sint-Pieter Ter Woestijn

  • Is deel van
    Woumen

  • Is gerelateerd aan
    Steenstraat (Esen)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Steenstraat (Woumen) [online] https://id.erfgoed.net/themas/9197 (Geraadpleegd op 01-03-2021)