Geografisch thema

Vijfhuizenstraat

ID
9198
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9198

Beschrijving

Vanaf de Oostbroekstraat kleine doodlopende straat die hoofdzakelijk op het grondgebied van Merkem (Houthulst) is gelegen. De naam "Vijfhuizen" komt reeds voor op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en verwijst naar een gehuchtje dat een vijftal huizen telde in de laaggelegen broeken. Voor 1953 was dit gehuchtje in de wintermaanden door de hoge waterstand van de omliggende broeken nagenoeg volledige geïsoleerd en enkel met een bootje bereikbaar.

Op het einde van de straat, verbouwde wederopbouwhoeve van de jaren 1920 in L-vormige opstelling met relatief gaaf bewaard tweeledig bakhuis en bijhorende kapel (zie Vijfhuizen zonder nummer).


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  : 2005


Relaties

  • Omvat
    Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

  • Is deel van
    Woumen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vijfhuizenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9198 (Geraadpleegd op 20-06-2021)