Geografisch thema

Vijfhuizenstraat

ID
9198
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9198

Beschrijving

Vanaf de Oostbroekstraat kleine doodlopende straat die hoofdzakelijk op het grondgebied van Merkem (Houthulst) is gelegen. De naam "Vijfhuizen" komt reeds voor op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en verwijst naar een gehuchtje dat een vijftal huizen telde in de laaggelegen broeken. Voor 1953 was dit gehuchtje in de wintermaanden door de hoge waterstand van de omliggende broeken nagenoeg volledige geïsoleerd en enkel met een bootje bereikbaar.

Op het einde van de straat, verbouwde wederopbouwhoeve van de jaren 1920 in L-vormige opstelling met relatief gaaf bewaard tweeledig bakhuis en bijhorende kapel (zie Vijfhuizen zonder nummer).


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

  • Is deel van
    Woumen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vijfhuizenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9198 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Diksmuide

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.