Geografisch thema

Oud Stuivekens

ID
9200
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9200

Beschrijving

Landelijke doodlopende weg langs de Reigersvliet die in het verlengde van de Viconiastraat in zuidelijke richting doorloopt naar "Oud-Stuivekenskerke" tot aan de Zwarte Loop (grens met Kaaskerke). Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als enige toegangsweg tot "Stuvekinskercke", de eigenlijke dorpskern van Stuivekenskerke tot circa 1870 (zie historische inleiding). Door de bouw van een nieuwe parochiekerk op zo'n twee kilometer ten noorden van de oude kerk in de jaren 1870-1872, ontwikkelt er zich een nieuwe dorpskern. Na verloop van tijd wordt de oude dorpskern - niet meer dan een tiental lage huisjes, een hoeve en de westtoren van de voormalige parochiekerk - dan ook aangeduid als "Oud Stuyvekenskerke" zie kaart van het Militair Cartografisch Instituut (1911).

 • DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen, Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 130-131.
 • Het O.L.Vrouwhoekje, 1964, Brugge, p. 10-11.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Belgische commandopost Oud-Stuivekens

 • Omvat
  Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje

 • Is deel van
  Stuivekenskerke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oud Stuivekens [online], https://id.erfgoed.net/themas/9200 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Diksmuide

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.