Schipdonkvaart-Zuid

Beschrijving

Lange rechte weg langsheen de zuidelijke oever van het Schipdonkkanaal, vanaf de Oude Sluissedijk en de Platheulebruggen ten westen tot in Moerkerke en verder oostwaarts op grondgebied van Oost-Vlaanderen (Maldegem). Tracé daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, na de aanleg van de evenwijdig lopende Leopold- en Schipdonkkanalen, respectievelijk in 1843 en 1855-1856; eerste genoemde om het water vanuit de polder ten noorden van het Meetjesland af te voeren, laatst genoemde als afleidingskanaal van de Leie. Weg omzoomd met populieren; schaarse hoevebebouwing lagerliggend dan de weg.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda