Geografisch thema

Schipdonkvaart-Zuid

ID: 9234   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9234

Beschrijving

Lange rechte weg langsheen de zuidelijke oever van het Schipdonkkanaal, vanaf de Oude Sluissedijk en de Platheulebruggen ten westen tot in Moerkerke en verder oostwaarts op grondgebied van Oost-Vlaanderen (Maldegem). Tracé daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, na de aanleg van de evenwijdig lopende Leopold- en Schipdonkkanalen, respectievelijk in 1843 en 1855-1856; eerste genoemde om het water vanuit de polder ten noorden van het Meetjesland af te voeren, laatst genoemde als afleidingskanaal van de Leie. Weg omzoomd met populieren; schaarse hoevebebouwing lagerliggend dan de weg.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  : 2006


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Damme

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schipdonkvaart-Zuid [online] https://id.erfgoed.net/themas/9234 (Geraadpleegd op 19-01-2021)