Geografisch thema

Zuiddijk

ID
9242
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9242

Beschrijving

Kronkelende historische landelijke weg in het open polderlandschap van Rabattestraat ten westen tot Masschersheule ten oosten. Volgt het tracé van de dijk aangelegd kort na de inpoldering van het gebied ten oosten van Damme in het laatste kwart van de 12de eeuw, waarbij de Maldegemse polder wordt gewonnen. Net als de Branddijk is de Zuiddijk een eerder preventieve dijk waarmee men de toevoer van zoutwater via de kreken wil afsnijden. Eerste vermelding in 1514. Gelegen in de voormalige parochie Sint-Katharina-buiten-Damme, langsheen bedijking van vroeger Lievekanaal, weergegeven op kaart van Pieter Pourbus (1561-1571); westelijk deel, ten zuiden van de Oude Sluissedijk, thans behorend tot de Rabattestraat. Vormt grens tussen de Watering Stampershoek ten noorden en de Watering Noord-over-de-Lieve ten zuiden. "Stampaertshoucke", waaraan de hoeve "De Stamper" (nummer 12) haar naam ontleent, is oorspronkelijk een leengoed met hofstede en kasteel binnen het ambacht van Moerkerke met eerste vermelding in 1292; later geëvolueerd tot een gehucht aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778).

Verspreide historische hoevebebouwing opklimmend tot minimaal de 17de eeuw, waartussen wei- en akkerlanden afgezoomd met knotwilgen- en populierenrijen. Nummer 2, gerenoveerde witgekalkte hoeve van het langgeveltype reeds weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778), gescheiden door haag van de straat.

 • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XV, Brugge, 1934, kolom 179-182.
 • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XVIII, Brugge, 1938, kolom 634.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve De Stamper

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Hulsterlo

 • Omvat
  Schuur van 't Willemijnhof

 • Is deel van
  Damme


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zuiddijk [online], https://id.erfgoed.net/themas/9242 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.