Natiënlaan (Hoeke)

Beschrijving

Snelweg tussen Antwerpen en Knokke (N49) die het grondgebied van Damme doorkruist door de deelgemeenten Moerkerke, Lapscheure en Hoeke. In eerste fase tussen Knokke en Maldegem aangelegd circa 1935, deels oudere wegen volgend, voorbeeld het tracé van een historische verbindingsweg tussen Hoeke en Knokke, die reeds op de kaart van Pourbus (1561-1571) werd aangeduid. In de jaren 1970 wordt de weg ontdubbeld, in de jaren 1980 wordt de rijksweg verder doorgetrokken via Zelzate naar Antwerpen. De kleinere waterlopen en straten worden onder de snelweg geleid door mooie, decoratieve betonnen bruggen geïnspireerd op de art deco. De Natiënlaan volgt in Hoeke grosso modo het tracé van de Oude Westkapellestraat, waarvan een gekasseid stukje is bewaard ter hoogte van de Damse Vaart. Bebouwing voornamelijk aan de noordoostkant van de steenweg, verspreide gebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw, met handels- en woonfunctie. Enkele gaan terug op een oude hoevesite, voorbeeld nummer 27, " 't Oostwaterschapshof". Tevens twee belangrijke historische sites, zijnde de molen van Hoeke (zie nummer 21), beschermd als monument met bijhorend dorpsgezicht, en de hoeve "Ten Houcke Boven" (zie nummer 15A).

• RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 56-57.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda