Geografisch thema

Natiënlaan (Hoeke)

ID: 9246   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9246

Beschrijving

Snelweg tussen Antwerpen en Knokke (N49) die het grondgebied van Damme doorkruist door de deelgemeenten Moerkerke, Lapscheure en Hoeke. In eerste fase tussen Knokke en Maldegem aangelegd ca. 1935, deels oudere wegen volgend, vb. het tracé van een historische verbindingsweg tussen Hoeke en Knokke, die reeds op de kaart van Pourbus (1561-1571) werd aangeduid. In de jaren 1970 wordt de weg ontdubbeld, in de jaren 1980 wordt de rijksweg verder doorgetrokken via Zelzate naar Antwerpen. De kleinere waterlopen en straten worden onder de snelweg geleid door mooie, decoratieve betonnen bruggen geïnspireerd op de art deco. De Natiënlaan volgt in Hoeke gr.m. het tracé van de Oude Westkapellestraat, waarvan een gekasseid stukje is bewaard ter hoogte van de Damse Vaart. Bebouwing vnl. aan de noordoostkant van de steenweg, verspreide gebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw, met handels- en woonfunctie. Enkele gaan terug op een oude hoevesite, vb. nr. 27, z.g. "'t Oostwaterschapshof". Tevens twee belangrijke historische sites, zijnde de molen van Hoeke (cf. nr. 21), beschermd als monument met bijhorend dorpsgezicht, en de hoeve "Ten Houcke Boven" (cf. nr. 15A).

RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 56-57.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Hoeve Ten Houcke Boven

 • Omvat
  Windmolen van Hoeke

 • Is deel van
  Hoeke

 • Is gerelateerd aan
  Natiënlaan (Moerkerke)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Natiënlaan (Hoeke) [online] https://id.erfgoed.net/themas/9246 (Geraadpleegd op 24-09-2020)