Geografisch thema

Fort Sint-Donaas

ID
9253
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9253

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg die grosso modo evenwijdig met en ten zuiden van de Damse Vaart loopt. Oostelijke zijstraat van de Natiënlaan, loopt aan het Lapscheurse Gat over in de Zeedijk. De straat maakt deel uit van de Landsdijk, die aangelegd werd om de Sint-Jobpolder droog te leggen (1236-1246). De benaming van de straat is ontleend aan de nabijheid van het Fort Sint-Donaas (zie Damse Vaart-Noord zonder nummer) dat in 1604 samen met het Fort Sint-Job en Fort Sint-Frederik op en nabij de Verse Vaart wordt ingericht tegen de invallen van het gereformeerde Sluis.
Langs de straat, ten oosten en ten westen van de hoeve "Fort Sint-Donaas" (zie nummer 5), bevinden zich in een akker- en weiland de resten van twee redoutes die aan het Sint-Donaasfort werden toegevoegd naar de plannen van de Nederlandse ingenieur Menno van Coehoorn (1641-1704) in 1704. Verder in de straat zijn de resten van het Fort Sint-Job te situeren, ten westen van de gelijknamige hoeve (nummer 10). Tegen de Natiënlaan aan, in de onmiddellijke omgeving van de Damse Vaart, de verlaten gebouwen van de steenbakkerij "De Fonseca-Maenhout", die van 1909 tot in het derde kwart van de 20ste eeuw op deze plaats was gevestigd en voor belangrijke werkgelegenheid zorgde in Lapscheure en Hoeke. Weinig bebouwing; enkele verspreide hoeves, voorbeeld nummer 8, verbouwd tot woning.

 • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nr. 483 : Kaart met Fort Sint-Donaas en de twee redoutes die zich langs de huidige straat "Fort Sint-Donaas" bevinden.
 • Aanwijzende fotografische inventaris van de drie rechterlijke kantons Brugge, Brussel, 1965, p. 380.
 • TERMOTE J. en ZWAENEPOEL A., Forten en verdedigingswerken in het Oost- en West-Vlaamse krekengebied, Brugge, 2004, p. 37-38.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Fort Sint-Job

 • Omvat
  Hoeve Fort Sint-Job

 • Omvat
  Sint-Donaashoeve

 • Omvat
  Snauwaerts kapel

 • Is deel van
  Lapscheure


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fort Sint-Donaas [online], https://id.erfgoed.net/themas/9253 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.