Kwabettestraat

Beschrijving

Straat ten oosten van de dorpskern, parallel met de Lapscheurestraat. Gaat terug op een smalle kerkwegel die in 1865 werd verbreed om een betere verbinding met Moerkerke via de Sint-Pietersdijk te verwezenlijken. De straatnaam zou verwijzen naar een slechte strook grond of "kwade reep". In de volksmond gekend als de straat waarin "Kwade Bette" woonde. Ten noorden van de straat, alleenstaande eind-20ste-eeuwse eengezinswoningen. Op de hoek met de Lapscheurestraat, nummer 27, een interbellumhoeve met losse bestanddelen: woonhuis en schuur in gele baksteenbouw onder pannen zadeldaken.

• BALLEGEER J., Praatjes bij straatjes: Straten in het werkgebied van de Heemkring St.-Guthago, in Rond de poldertorens, jg. 45, nr. 4, 2003, p. 137.
  • VERMEERSCH G., Lapscheure en andere verrassende benamingen, in De Kleine Kroniek, Oostkerke, 1997, jg. 5, nr. 2, p. 350-351.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda