Geografisch thema

Pannepolderstraat

ID
9260
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9260

Beschrijving

Landelijke sterk gebogen weg tussen de Hoogstraat en de Lapscheurestraat, ten zuiden van de Pannepolder (1555, herdijkt in 1661). Behoort tot het historische stratenpatroon van de gemeente, zie aanduiding op kaart van P. Pourbus van 1561-1571. Op deze kaart is ook een molensite aangeduid op de plaats waar tot 1923 een houten standaardmolen stond, op de hoek van de Pannepolderstraat en de Zeedijk (deel van Sint-Pietersdijk). Het naastgelegen molenaarshuis, een witgekalkte baksteenbouw met opkamer onder afgewolfd pannen zadeldak, werd eind 20ste eeuw afgebroken (nummer 4). Ten zuiden van deze site, aan de andere kant van de Sint-Pietersdijk, is een historische hoeve gelegen. Aansluitend bij de dorpskern, enkele vrijstaande eengezinswoningen.

  • BALLEGEER J., Molens in de Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 47, nr. 2, 2005, p. 51.
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 72-75.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2002, p. 45.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Sint-Pietersdyckagie

  • Is deel van
    Lapscheure


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pannepolderstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9260 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.