Geografisch thema

Algonquinstraat

ID
9276
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9276

Beschrijving

Smalle straat parallel met Schipdonkvaart-Zuid, gelegen tussen de Vissers- en de Nieuwdorpstraat. Tracé wellicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, na de aanleg van de Leopolds- en Schipdonkvaart (1843 en 1846). Genoemd naar het Canadese Algonquinregiment, dat op het einde van de Tweede Wereldoorlog de wijk 't Molentje probeerde te bevrijden van de Duitse bezetting, wat resulteerde in de legendarische "Slag bij 't Molentje" (zie 't Molentje). Enkele kleine, in kern 19de-eeuwse huizen langs de weg, onder meer nummer 9, op de hoek met de onverharde Stoopweg, losstaande woning met gecementeerde topgevel, versierd met imitatievakwerk en houten topelement.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Algonquinstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9276 (Geraadpleegd op )