Geografisch thema

Altenaweg

ID
9277
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9277

Beschrijving

Rechte met bomen afgezoomde weg die de Weststraat met de Brieversweg verbindt. Genoemd naar het Kasteel Altena dat zich ten westen van deze weg bevindt en dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Moerkerke (zie Weststraat nummer 14). Ten oosten van de weg, naast het kasteel, mooie hoeve die met de geschiedenis van het kasteel is verbonden (zie nummer 1). De Altenaweg behoort juridisch gezien tot het kasteeldomein, maar sinds enkele decennia werd hij op vraag van het gemeentebestuur voor het publiek opengesteld en geasfalteerd.

  • TERRYN C., Altena, van nature een monument, in Nieuwsbrief 't Zwin rechteroever, september 2004, jg. 5/3, p. 2-43.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Moerkerke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Altenaweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/9277 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Damme

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.