Geografisch thema

Eibeistraat

ID: 9280   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9280

Beschrijving

Rechte straat ten zuiden van de gemeente Moerkerke, die de grens vormt met de Oost-Vlaamse gemeente Maldegem; in die gemeente gekend als Eibeystraat. Loopt van Scheewege tot aan de Ooststraat in Maldegem. Behoort tot het historische stratenpatroon van de gemeente; op de Ferrariskaart (1770-1778) vormt de straat de grens met een zuidelijk gelegen bos zonder bebouwing, vroeger genaamd "Beybey" of "Heybey". Eerste vermelding als "Heybeystraat" in 1846. Vrij dichte bebouwing met dorpswoningen in Moerkerke; aan de kant van Maldegem bepaald door een grote historische hoeve (nummer 2).

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel III, Brugge, 1923, kl. 946.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  : 2006


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eibeistraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9280 (Geraadpleegd op 16-01-2021)