Haringgat

Beschrijving

Landelijke weg in het oosten van Moerkerke, vertrekkende in de kern van de wijk Den Hoorn en verder naar het noorden lopend tot aan de Preekboomstraat (grens Lapscheure). De naam van de straat verwijst naar een gelijknamige waterloop in Lapscheure en Moerkerke (eerste vermelding 1499). Midden 19de eeuw (1846) wordt de naam ook gebruikt voor de wijk rond de straat. Het tracé behoort tot het historische stratenpatroon van Moerkerke, en wordt op de kaart van Pourbus (1561-1571) en op de Ferrariskaart (1770-1778) weergegeven.

In het zuidelijke deel van de straat zien we op deze kaarten een concentratie van bebouwing. Dit gehucht vormt de historische kern van de wijk Den Hoorn (zie Hoornstraat), en ontstond rond de herberg "Den Hoorne" en de "Hoornmolen". De Hoornmolen bevond zich op de noordwestelijke hoek met de Groenestraat, oudste vermelding dateert van 1499. Vernield tijdens de Tachtigjarige oorlog en later opnieuw opgericht. De houten graanwindmolen heeft tot 1914 gedraaid en werd in 1919-1920 afgebroken. Op de hoek van de Damweg, Haringgat nummer 3, bevindt zich de voormalige herberg "Den Hoorn", een 19de-eeuwse hoeve gekenmerkt door een woonhuis met vernieuwd parement waarnaast naar verluidt een oorlogsbarak uit de Tweede Wereldoorlog is bewaard. Op deze plaats wordt op de kaart van Pourbus reeds een gelijknamige herberg aangeduid ("Den Hoorne"). Meer noordelijk is de straat een schaars bebouwde kronkelende weg.

• BALLEGEER J., Molens in de Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 47, nr. 2, 2005, p. 60-61.
  • BRAEMS J.-P., Zwinstreek in oude prentkaarten, deel 1, Zaltbommel, 1972, nr. 51.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel V, Brugge, 1925, kl. 470.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2002, p. 39.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda