Geografisch thema

Konduitput

ID
9286
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9286

Beschrijving

Landelijke weg ten westen van Moerkerke, loopt langs het tracé van de gedempte Lieve, een middeleeuws kanaal dat door Moerkerke liep. Straatnaam verwijst naar het "conduut", een waterleiding onder de Lieve, met een eerste schriftelijke vermelding in een rekening van 1373. De Lieve is een middeleeuws kanaal dat in 1251 tussen Gent en Damme werd gegraven. De "konduitput" was de verzamelplaats voor het overtollige water zuidwaarts de Lieve. Met een zuiger onder de Lieve werd het overtollige water langs de Blauwe Sluis afgevoerd naar de Noordzee. De zuiger werd uitgebroken toen circa 1872 de Lieve opgevuld werd.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  : 2006


Relaties

 • Omvat
  Boogbrug over het Zuid-over-de-Lieve-Geleed

 • Omvat
  Wegkapel

 • Omvat
  Wegkapelletje aan elektriciteitspaal

 • Is deel van
  Moerkerke


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Konduitput [online] https://id.erfgoed.net/themas/9286 (Geraadpleegd op 13-06-2021)