Geografisch thema

Legeweg (Moerkerke)

ID: 9288   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9288

Beschrijving

Zie ook: Damme en Vivenkapelle, Legeweg.

Lange rechte oost-westas ten westen van Moerkerke, van de grens met Vivenkapelle tot aan de Visserstraat. Behoort tot het historische wegennet, dat in het zuiden van de gemeente symmetrisch is. De Legeweg maakt deel uit van een Romeinse heerweg tussen Kassel en Aardenburg, die net ten oosten van de kerk van Sint-Kruis in drie evenwijdig lopende wegen splitst. De meest noordelijke van deze drie assen is de Legeweg, lang de "Noord-Bruggeweg" genoemd. Eerste vermelding als Legeweg in 1838. Ter hoogte van de straat Konduitput leidt de straat over de voormalige Lieve. De Legeweg was tot de eerste helft van de 20ste eeuw een belangrijke verbindingsweg door de gemeente; door de inrichting van een busdienst via de Weststraat, werd deze belangrijker dan de Legeweg. De bebouwing langs weg bestaat in Vivenkapelle en in Moerkerke tot aan het Boogschutterspad uitsluitend uit hoeves, waarvan sommige met een oude en belangrijke geschiedenis, zie nummer 12; nummer 14 is een klein boerenarbeidershuis, lage witgekalkte baksteenbouw onder pannen zadeldak, beluikte licht getoogde muuropeningen. Vanaf het Boogschutterspad sluit de bebouwing aan bij die van de dorpskern, zijnde 19de- of 20ste-eeuwse dorpswoningen, voorbeeld nummers 1-3, met bakstenen lijstgevels, nummer 2, met gecementeerde lijstgevel.

 • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel IX, Brugge, 1929, kl. 458-463; deel IX, Brugge, 1929, kl. 400-401.
 • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 140-141 (Legeweg nr. 28).

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  : 2006


Relaties

 • Omvat
  Hoeve De Leegbrechtshoeve

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Is deel van
  Moerkerke

 • Is gerelateerd aan
  Legeweg (Damme)

 • Is gerelateerd aan
  Legeweg (Vivenkapelle)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Legeweg (Moerkerke) [online] https://id.erfgoed.net/themas/9288 (Geraadpleegd op 19-01-2021)