Geografisch thema

Nieuwdorpstraat

ID: 9294   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9294

Beschrijving

Rechte straat die de oostgrens vormt van de dorpskern van Moerkerke, van de Middelburgsesteenweg tot het Schipdonkkanaal (Algonquinstraat). De straatnaam verwijst naar "Nieuwdorp", term die sinds midden 19de eeuw voor de wijk in gebruik is. Behoort tot het historische stratenpatroon van Moerkerke. Op de kaart van Pourbus (1561-1571) wordt ter hoogte van de Kasteelstraat een concentratie huizen aangeduid aan de oostkant van de straat; in dit gedeelte van de straat bevinden zich nog steeds de oudere huizen, voorbeeld nummer 35, dorpswoning van vijf traveeƫn en een bouwlaag onder zadeldak met dubbelhuisstructuur, vermoedelijk 19de-eeuws. Meer naar het noorden toe, richting kanaal, eengezinswoningen in tuin uit tweede helft 20ste eeuw, afgewisseld met kleine, in kern 19de-eeuwse hoeves, voorbeeld nummers 1 en 3, nummers 7a-b bewaren enkel de stallen. Op de hoek met de Kasteelstraat, bronzen buste "De Wijnrank", Charles Delporte, 1995. Op de hoek met de Middelburgsesteenweg werd na de Eerste Wereldoorlog de vrijheidsboom geplant (verdwenen).

 • BALLEGEER J. en BRAEMS J.-P., De Zwinstreek in oude prentkaarten, deel 2, Zaltbommel, 1977, afb. 46.
 • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XI, Brugge, 1930, kl. 268.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  : 2006


Relaties

 • Omvat
  Kasteel Vanreybrouck

 • Omvat
  Kleine hoeve met losstaande bestanddelen

 • Omvat
  Twee-onder-een-kapwoning in cottagestijl

 • Omvat
  Vrijstaand burgerhuis

 • Omvat
  Vrijstaande dorpswoning

 • Is deel van
  Moerkerke

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Nieuwdorpstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9294 (Geraadpleegd op 16-01-2021)