Geografisch thema

Preekboomstraat (Moerkerke)

ID
9298
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9298

Beschrijving

Zie Lapscheure, Preekboomstraat

Kronkelende landelijke weg ten noorden van Moerkerke, tegen de grens met Lapscheure. Straatnaam naar een oud toponiem dat verwijst naar een preekboom die bij de molenwal op de hoek met de straat Uudsdale was opgesteld, zie vermelding in een document van 1602 als "den precboom". Een preekboom of evangelieboom werd in de middeleeuwen aangewezen om er in de vastentijd te preken. De molen waarvan sprake is de "Noordmolen", die op de kaart van P. Pourbus (1561-1571) met die benaming wordt aangeduid; de molen verdwijnt midden 18de eeuw. De weinige bebouwing bestaat uit enkele hoeves, zie nummers 4 en 5 (op grondgebied Lapscheure). De bunkers uit de Eerste Wereldoorlog aan het oostelijke uiteinde van de straat, onder meer bij nummer 5, getuigen van de verdedigingslinie richting Nederland (zie Lapscheure, Preekboomstraat nummer 5).

 • BALLEGEER J., Molens in de Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 47, nr. 2, 2005, p. 62.
 • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XI, Brugge, 1930, kl. 570-571 en deel XII, Brugge, 1931, kl. 1179-1180.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Is deel van
  Moerkerke

 • Is gerelateerd aan
  Preekboomstraat (Lapscheure)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Preekboomstraat (Moerkerke) [online], https://id.erfgoed.net/themas/9298 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.