Geografisch thema

Schrammolenstraat

ID
9302
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9302

Beschrijving

Korte, doodlopende rechte zijstraat van de Vissersstraat, in de dorpskern van Moerkerke. De Atlas der Buurtwegen (1845) duidt de straat nog niet aan; er is ook geen bebouwing op de langwerpige percelen langs de Vissersstraat op die plaats. Een militaire stafkaart van 1871 duidt de straat aan als voetweg tussen de aansluitende rijbebouwing van de Visserstraat, doodlopend op een molen, waarnaar de straat is vernoemd. Deze stenen korenwindmolen werd in 1853 of 1859 gebouwd voor notaris Fernand Callens; de molenaar heette Schram. De molen werd na negen jaar draaien afgebroken; hij was slecht gebouwd. De bebouwing langs deze straat sluit deels aan bij de eind-20ste-eeuwse verkaveling die zich ten oosten van de dorpskern bevindt. Oudere bebouwing bestaat uit enkele lage eind-19de- of begin-20ste-eeuwse dorpswoningen: nummers 5-7, twee aansluitende bakstenen huizen onder pannen zadeldaken, licht getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk.

  • BALLEGEER J., Molens in de Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 47, nr. 2, 2005, p. 60.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schrammolenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9302 (Geraadpleegd op 20-06-2021)