St-Ritastraat

Beschrijving

Doodlopende zijstraat van de Hoornstraat, in de kern van het gehucht Den Hoorn. Genoemd naar de patroonheilige van de parochie, Sint Rita van Cascia (zie Hoornstraat). Op kaart van Ferraris (1770-1778) reeds gedeeltelijk aangeduid als voetweg, op Atlas der Buurtwegen (1845) wordt de voetweg verder doorgetekend tot aan de Lieve. Straatbeeld wordt bepaald door zicht op de speelplaats van de school van het gehucht (Hoornstraat) en door eind-20ste-eeuwse eengezinswoningen in tuin. Nummer 1 is een haaks op de straat ingeplante begin-20ste-eeuwse kleine hoeve. Kenmerkend voor Den Hoorn is het nisje in de top van de zijpuntgevel waarin een Mariabeeldje.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda