Geografisch thema

St-Ritastraat

ID
9306
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9306

Beschrijving

Doodlopende zijstraat van de Hoornstraat, in de kern van het gehucht Den Hoorn. Genoemd naar de patroonheilige van de parochie, Sint Rita van Cascia (zie Hoornstraat). Op kaart van Ferraris (1770-1778) reeds gedeeltelijk aangeduid als voetweg, op Atlas der Buurtwegen (1845) wordt de voetweg verder doorgetekend tot aan de Lieve. Straatbeeld wordt bepaald door zicht op de speelplaats van de school van het gehucht (Hoornstraat) en door eind-20ste-eeuwse eengezinswoningen in tuin. Nummer 1 is een haaks op de straat ingeplante begin-20ste-eeuwse kleine hoeve. Kenmerkend voor Den Hoorn is het nisje in de top van de zijpuntgevel waarin een Mariabeeldje.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: St-Ritastraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9306 (Geraadpleegd op 19-06-2021)