Geografisch thema

Heilige Geeststraat

ID
931
URI
https://id.erfgoed.net/themas/931

Beschrijving

Tussen Hoogstraat en Vrijdagmarkt. Voorheen "Draecksteeg" en "straetken vanden Werve". In 1461 kopen de Heilige Geestmeesters van Onze-Lieve-Vrouw, Sint-Walburgis en Sint-Joris, het "Hof Van de Werve", de huidige nummers 21 en 23. Later worden hun bezittingen met aanpalende panden uitgebreid (nummers 17 en 19). De Heilige Geestkamer, samengesteld uit aalmoezeniers de Heilige Geestmeesters, is de voorloper der Commissie voor Openbare Onderstand. Een derde der parochiale tienden ging naar deze instelling en werd meestal in natura, namelijk broodgranen, onder de armen verdeeld. In de 15de eeuw werden de verschillende kamers in een overkoepelend orgaan ondergebracht dat zijn zetel had in de Heilig Geeststraat.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Goossens, Miek; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Huis Draecke

  • Omvat
    Laatclassicistisch burgerhuis

  • Omvat
    Museum Plantin-Moretus

  • Omvat
    Neoclassicistisch herenhuis

  • Omvat
    Patronaat Den Heilige Geest

  • Omvat
    Traditioneel breedhuis

  • Is deel van
    Antwerpen - Historische binnenstad

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilige Geeststraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/931 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.