Heilige Geeststraat

Beschrijving

Tussen Hoogstraat en Vrijdagmarkt. Voorheen "Draecksteeg" en "straetken vanden Werve". In 1461 kopen de Heilige Geestmeesters van Onze-Lieve-Vrouw, Sint-Walburgis en Sint-Joris, het "Hof Van de Werve", de huidige nummers 21 en 23. Later worden hun bezittingen met aanpalende panden uitgebreid (nummers 17 en 19). De Heilige Geestkamer, samengesteld uit aalmoezeniers de Heilige Geestmeesters, is de voorloper der Commissie voor Openbare Onderstand. Een derde der parochiale tienden ging naar deze instelling en werd meestal in natura, namelijk broodgranen, onder de armen verdeeld. In de 15de eeuw werden de verschillende kamers in een overkoepelend orgaan ondergebracht dat zijn zetel had in de Heilig Geeststraat.

Auteurs: Goossens, Miek; Callaert, Gonda