Waterpolder

Beschrijving

Rechte, landelijke straat van de Natiënlaan tot aan de Leopolds- en de Schipdonkvaart, waar de straat een knik maakt om aan te sluiten bij de Hoornstraat. Oud tracé, aangeduid op de kaart van P. Pourbus (1561-1571). Genoemd naar de gelijknamige polder waarin de straat ligt, ingedijkt in 1643. Als straatnaam voor het eerst teruggevonden in een lijst van 1902, voordien "Abboutsweg" genoemd. Opvallend in het straatbeeld zijn de twee kapellen, opgesteld bij de erftoegangen van hoeves. Bebouwing bestaande uit hoeves, waarvan de meeste vernieuwd of verbouwd, voorbeeld nummer 14, langgeveltype met schuur, volgens Devliegher gedateerd "1888".

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XVII, Brugge, 1936, kl. 115.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 144 (Waterpolder nr. 30).

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda