Geografisch thema

Amelinsbrugstraat

ID
9315
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9315

Beschrijving

Dreef, verbindingsweg tussen de Koolkerkesteenweg en de Rondsaartstraat, die grotendeels de oostelijke grens van Oostkerke vormt (met Dudzele). De straat behoort tot de wijk "Langenhoek", en kreeg pas bij de fusionering met Damme in 1977 haar huidige straatnaam; op de kaart die P. Pourbus in 1561-1571 maakte van het Brugse Vrije wordt de straat de "Zwevers wech" genoemd. Aan het ingangshek van de boerderij zogenaamd "Het ijzeren hekken", op de hoek met de Koolkerkesteenweg (zie Koolkerkesteenweg nummer 78), is de historische "Amelinsbrug" te situeren, wat voor Oostkerke de vroegst vermelde plaatsnaam is, namelijk in een document van 1072. Deze brug lag over de Ede, die nu nog achter de hofstede doorloopt. Langs de straat enkele verspreide woningen, onder meer nummer 2, begin-20ste-eeuws woonstalhuis in gele baksteenbouw onder pannen zadeldaken; woongedeelte witgekalkt.

  • DE KEYSER R., Zo was Oostkerke, Oostkerke, s.d., s.p.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 166 (Langenhoek 166=Amelinsbrugstraat 1, nu nieuwbouw).

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Amelinsbrugstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9315 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.