Bekofstraat

Beschrijving

Doodlopende zijstraat van Damse Vaart-Oost, genoemd naar het "Fort van Bekaf", dat zijn naam kreeg omdat het door zijn inplanting de Verse Vaart afsneed (zie Bekofstraat zonder nummer, achter nummer 2). De naam werd tot voor de fusie van Oostkerke onder Damme (1977) gebruikt voor de omgeving van het fort. Pas na 1977 kreeg de straat haar huidige naam. De straat loopt op de dijk van de verdwenen Zoete of Verse Vaart. Naast de restanten van het Fort van Bekaf, is langs deze straat de site van het historische "Kasteel van Lembeke" te situeren (zie Bekofstraat zonder nummer, achter nummer 4). Verder een drietal hoeves, waarvan nr. 4 teruggaat op een 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen in L-vormig patroon, namelijk witgekalkt woonstalhuis en 19de-eeuwse schuur in donkere baksteenbouw; de hoeve werd in 1969-1970 verbouwd. De woning op nummer 2, gebouwd middenin de resten van het Fort van Bekaf, is gebouwd op de plaats van het "Beckaf Cabaret", dat op de kaart van Ferraris (1770-1778) is afgebeeld.

• TERMOTE J. en ZWAENEPOEL A., Forten en verdedigingswerken in het Oost- en West-Vlaamse krekengebied, Brugge, 2004, p. 23-24.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda