Geografisch thema

Dammesteenweg (Oostkerke)

ID: 9318   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9318

Beschrijving

Zie ook: Damme, Dammesteenweg.

Lange straat die de stadskern van Damme verbindt met de Koolkerkesteenweg in Oostkerke, waar de straat recht op de erfoprit van het voormalige "Kasteel Woude" uitgeeft (cf. Dudzelesteenweg nr. 1/ Koolkerkesteenweg, hoeve z.g. "De Snippe"). Het zuidelijk deel van de straat, tussen de hoevegebouwen van de Sint-Christoffelhoeve (cf. Damme, Dammesteenweg nr. 1) bij het centrum van Damme, is in de middeleeuwen gekend als de "Sint-Jacobstraat" (eerste vermelding in 1355), één van de oudste straten in het noordelijke deel van het middeleeuwse stadscentrum van Damme. In de eerste helft van de 19de eeuw wordt de weg rechtgetrokken en verhard tot steenweg, cf. kaart van P. Vander Maelen (ca. 1850). In de 20ste eeuw is de steenweg ook gekend als de "Waterstraat". De Dammesteenweg fungeert thans als uitvalsweg vanuit Damme richting Oostkerke, Koolkerke, Brugge en Knokke-Heist. Steenweg afgezoomd door knotbomen. Verspreide bebouwing vnl. aan de oostzijde, ten zuiden aansluitend bij de historische bebouwing van het stadscentrum van Damme.

Dit is West-Vlaanderen, deel 1, Sint-Andries, 1959-1960, p. 300, 303.
HOSTE H., Damme, Antwerpen, 1956, p. 119-120.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Oostkerke

  • Is gerelateerd aan
    Dammesteenweg (Damme)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dammesteenweg (Oostkerke) [online] https://id.erfgoed.net/themas/9318 (Geraadpleegd op 27-09-2020)