Geografisch thema

Groteboomgaardstraat

ID
9324
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9324

Beschrijving

Doodlopende zijstraat van de Knoksebaan, aan de noordelijke grens van Oostkerke met Knokke-Heist. Voor de fusie in de jaren 1970 was deze straat op het grondgebied van Dudzele gelegen en werd ze net als de Knoksebaan "Westkapellesteenweg" genoemd. Na de fusie eigen naam gekregen, naar de historische hoeve "De Grote Boomgaard" die zich op het einde van de straat bevindt (zie Groteboomgaardstraat nummer 1). Verder nog één andere woning langs de straat, een sterk gerenoveerde hoeve, eveneens teruggaand op een historische hoeve met grote, omhaagde boomgaard. De Groteboomgaardstraat bestaat eigenlijk uit de verharde, lange erfopritten naar deze hoeves vanaf de Knoksebaan; op de kaart van Ferraris (1770-1778) zijn deze erfopritten weergegeven als zandpaadjes.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  : 2006


Relaties

  • Omvat
    Hoeve De Grote Boomgaard

  • Is deel van
    Oostkerke


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Groteboomgaardstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9324 (Geraadpleegd op 22-06-2021)