Heitegemstraat

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg vanaf de Koolkerkesteenweg, bij een scherpe bocht overgaand in de Heernisstraat. Deels met hoge bomen afgezoomd. Behoorde tot de fusie met Damme tot de wijk Braambeierhoek, en werd nadien genoemd naar de hoeve "Heyteghem" (zie Heitegemstraat nummer 1). Deze historische hoeve refereert wellicht naar "Heytegheem Pit", een water- of drinkput die in 1449 wordt vermeld. Tegen de Koolkerkesteenweg aan, nieuwbouw eengezinswoningen en een voetbalveld, waarachter een nieuwe verkaveling. Van historische bebouwing blijft buiten de Heyteghemhoeve een klein woonstalhuis bewaard (zie Heitegemstraat nummer 19).

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel V, Brugge, 1925, kl. 1065-1066.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda