Geografisch thema

Hoekestraat

ID
9327
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9327

Beschrijving

Lange, landelijke weg die de dorpskern van Oostkerke met Hoeke verbindt, op grondgebied van Hoeke "Oostkerkestraat" genoemd. Vormt samen met de Pompe-, de Zuidbroek- en de Heernisstraat één van de oudste wegen van Oostkerke, namelijk een verbindingsweg tussen bezittingen van de Gentse Sint-Pietersabdij. Straatnaam gegeven na de fusie onder Damme in 1977, voordien behorend tot de wijk De Naaie. Uit archivalisch onderzoek blijkt dat een aantal belangrijke historische gebouwen langs deze straat waren gelegen onder meer twee "ziekeliedenhuizen", vermeld in een ommeloper van 1550 en de "Oostmolen" van de Heren van Oostkerke, die bij naam werd genoemd in documenten vanaf 1405. Een waterput, de "Munnikenput" of "Dronkaarsput" wordt in 1328 vermeld. De basisbebouwing langs deze straat bestaat uit verspreide, grote hoeves, waarvan nummer 6, zogenaamd "Groenhove" zich net ten noorden van de dorpskom bevindt. Verder, tegen de dorpskern aan, enkele recente eengezinswoningen in tuin; nummer 4, een burgerhuis met verdieping uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met venstertravee getypeerd door driezijdig uitgebouwde erker.

 • BALLEGEER J., Molens in de Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 47, nr. 2, 2005.
 • DE KEYSER R., Dorpsmolen Oostkerke, in De Kleine Kroniek, jg. 11, nr. 1, 2003, p. 895-905.
 • HILLEWAERT B., Archeologische inventaris Vlaanderen. Band II: Oostkerke-bij-Brugge, Gent, 1984, p. 184, 395-406.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Groenhove

 • Omvat
  Hoeve Arme van Damme

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Wagenmakerij

 • Is deel van
  Oostkerke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9327 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Damme

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.