Geografisch thema

Knoksebaan

ID
9328
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9328

Beschrijving

Drukke autoweg met veel vrachtverkeer (N 376); vormt de noordelijke grens van Oostkerke met Westkapelle. De N 376 verbindt Brugge via Dudzele, Westkapelle, Sluis en Oostburg met Vlissingen, en sluit in Westkapelle aan op de N 49 Antwerpen-Zelzate-Knokke. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt het tracé aangeduid als een brede, met bomen afgezoomde steenweg "Chaussée de Bruges à Westcapelle". Tot voor de fusioneringsoperatie in de jaren 1970 behoorde het grootste gedeelte van de Knoksebaan tot het grondgebied van Dudzele. Bebouwing bestaande uit verspreide hoeves, waarvan enkele opklimmend tot de 18de eeuw, zie aanduiding van site op kaart van Ferraris. Nummer 10 is een hoeve met lang volume langs de straat, in kern vermoedelijk 19de-eeuws, linkerzijpuntgevel met getrapte bakstenen fries en beeldnisje.


Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Klein Vlaanderen

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Oostkerke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Knoksebaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/9328 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Damme

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.