Geografisch thema

Leopoldsvaart-Noord

ID
9332
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9332

Beschrijving

Weg aangelegd op de noordelijke dijk van de Leopoldsvaart, in Oostkerke lopend van de Sifons tot aan de grens met Dudzele. In 1847 wordt het Leopoldskanaal gegraven om het streekwater af te voeren en in 1855 wordt het parallelle Schipdonkkanaal gegraven om het water van de Leie naar de zee af te voeren. Deze twee lange kanalen kruisen de Damse Vaart ten zuiden van de dorpskern van Oostkerke. Op de kruising worden twee kunstwerken opgericht, de "Sifons", om de twee afleidingsvaarten onder de Damse Vaart te leiden (zie Damse Vaart-Oost zonder nummer). Sporadische, verspreide bebouwing, bestaande uit enkele kleine hoeves, voorbeeld nummer 1, met lange erfoprit, is verbouwd tot woning, aan de erftoegang bevindt zich een klein vervallen boerenhuisje.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Pijlerkapel

  • Is deel van
    Oostkerke


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Leopoldsvaart-Noord [online] https://id.erfgoed.net/themas/9332 (Geraadpleegd op )