Leopoldsvaart-Noord

Beschrijving

Weg aangelegd op de noordelijke dijk van de Leopoldsvaart, in Oostkerke lopend van de Sifons tot aan de grens met Dudzele. In 1847 wordt het Leopoldskanaal gegraven om het streekwater af te voeren en in 1855 wordt het parallelle Schipdonkkanaal gegraven om het water van de Leie naar de zee af te voeren. Deze twee lange kanalen kruisen de Damse Vaart ten zuiden van de dorpskern van Oostkerke. Op de kruising worden twee kunstwerken opgericht, de "Sifons", om de twee afleidingsvaarten onder de Damse Vaart te leiden (zie Damse Vaart-Oost zonder nummer). Sporadische, verspreide bebouwing, bestaande uit enkele kleine hoeves, voorbeeld nummer 1, met lange erfoprit, is verbouwd tot woning, aan de erftoegang bevindt zich een klein vervallen boerenhuisje.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda