Geografisch thema

Pereboomstraat

ID
9335
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9335

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg die in een lange lus ten noordwesten van de Koolkerkesteenweg loopt. "Pereboom" is een eeuwenoud toponiem te Oostkerke, dat verwijst naar een leengoed, later naar een boerderij, een herberg en de wijk die daarrond ontstond. De eerste vermelding dateert van 1301 als "Parbome". Een boerderij met dezelfde naam wordt voor het eerste vermeld in 1596. Een andere (vernieuwde) hoeve met een historische naam is nummer 4, de "Jacobinessenhoeve".

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XII, Brugge, 1931, kl. 537-539.
  • HILLEWAERT B., Archeologische inventaris Vlaanderen. Band II: Oostkerke-bij-Brugge, Gent, 1984, p. 578.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Oostkerke


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pereboomstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9335 (Geraadpleegd op )