Pompestraat

Beschrijving

Lange landelijke weg die ten zuiden van de Koolkerkesteenweg loopt, tot aan de Schipdonk- en de Leopoldsvaart, die op deze plaats in de oevers van de midden-16de-eeuwse Verse Vaart of Zoete Vaart zijn aangelegd. De straat is afgezoomd met hoge bomenrijen, tussen de Versevaartdijk en de kanalen is de Pompestraat een onverharde landweg. Aan de andere kant van de kanalen loopt het eeuwenoude tracé verder als de Zuidbroekstraat-Hoekestraat. De Pompestraat maakt deel uit van één van de oudste wegen van de streek, een verbindingsweg tussen de twee bezittingen van de Gentse Sint-Pietersabdij in de streek, namelijk van Brugge naar de Heernis, een schapenweide op Oostkerke. Langs de weg lagen vier molens, onder meer een molenwal in de Pompestraat, op de hoek met het Leugenzwin. De naam van de straat is terug te vinden in eind-18de-eeuwse documenten. De bebouwing langs de straat bestaat uit verspreide historische hoeves, voorbeeld nummers 8 en 10, witgekalkte hoeves van het langgeveltype met opkamer; nummer 4 is een historische hoeve waarvan een gedeelte van de vierkante omwalling is bewaard.

• BALLEGEER J., Molens in de Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 47, nr. 2, 2005, p. 62-63.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XII, Brugge, 1931, kl. 537-539.
  • DE KEYSER R., Dorpsmolen Oostkerke, in De Kleine Kroniek, jg. 11, nr. 1, 2003, p. 895-905.
  • HILLEWAERT B., Archeologische inventaris Vlaanderen. Band II: Oostkerke-bij-Brugge, Gent, 1984, p. 977.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda