Geografisch thema

Rondsaartstraat

ID
9339
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9339

Beschrijving

Lange verbindingsweg met recht tracé die de historische grens vormt met Dudzele, lopend langs de Rondsaartbeek die tussen de 12de en de 15de eeuw is gegraven. Deze straatnaam wordt reeds vermeld in geschreven bronnen van 1259; op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571 aangeduid als "Rontsaere Weg". Op deze kaart staat een molen afgebeeld, de zogenaamd "Eekemolen", te situeren aan het noordelijke uiteinde van de huidige Rondsaartstraat; op de Ferrariskaart (1770-1778) is deze molen niet meer aangeduid.

Langs deze weg, enkele verspreide hoeves, voorbeeld nummer 3, gerenoveerde 18de-eeuwse hoeve met losstaande witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken, namelijk woonstalhuis en schuur met grote laaddeuren voor de zolder.

  • HILLEWAERT B., Archeologische inventaris Vlaanderen. Band II: Oostkerke-bij-Brugge, Gent, 1984, p. 616.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rondsaartstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9339 (Geraadpleegd op )