Versevaartdijk

Beschrijving

Rechte, gekasseide verbindingsstraat tussen de Koolkerkesteenweg en de Pompestraat, vanaf daar verder lopend als onverharde voetweg tot aan de Schipdonkvaart. De straat is een deel van de dijk die langs de zogenaamd "Verse Vaart" of "Zoete Vaart" liep. Dit kanaal werd midden 16de eeuw gegraven om de zeeschepen de kans te geven tot aan Brugge te geraken. Een ander fragment van de dijk is de huidige Bekofstraat in Oostkerke.
De zeearm van het Zwin ten noorden van Damme was dichtgeslibd. In de 14de eeuw konden de zeeschepen Damme nog bereiken, maar rond 1350 was dit al moeilijk. Op het einde van de eeuw gingen de schepen niet meer verder dan Sluis en moest de kanalisatie van de sectie Damme-Sluis dringend uitgevoerd worden. In 1421 was dit voltooid, met het graven van de zogenaamd Zoute Vaart. Maar de door de zee gevoede Zoute Vaart verzandde op haar beurt en rond het midden van de 16de eeuw werd parallel met deze gekanaliseerde oude Zwinarm een nieuw kanaal gegraven: de Zoete of Verse Vaart. Ook de Verse Vaart was niet in staat om alle zeeschepen te dragen. Uit de rekeningen van Brugge voor de jaren 1565-1569 blijkt immers dat men te Sluis verder ging met het overladen van Engelse wolschepen. Nog later, in 1605, werd de Verse Vaart door het bouwen van het Fort St. Donaas, afgesloten.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda