Geografisch thema

Bolakkerstraat

ID
9351
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9351

Beschrijving

Licht gebogen verbindingsweg tussen de Antwerpse Heirweg ten noorden en de Gentse Steenweg ten zuiden. Eerste vermelding in 1846. Zogenaamd naar "de Bollekes", afgeplatte duintjes op de Pleistocene dekzandrug die Sijsele van west naar oost doorkruist. Hier ontstaan de oudste bewoningskernen, met name de wijken "Estegem" en "Den Doorn", beide gesitueerd langsheen de Antwerpse Heirweg, de oude verkeersweg die het tracé van de zandrug volgt. Thans smalle verbindingsweg doorheen bosrijk gebied ten zuiden van de Antwerpse Heirweg.
Wordt aan zuidzijde doorkruist door het Oud Spoorwegpad, de bedding van de in 1862 aangelegde spoorlijn Brugge-Eeklo, in 1960 opgebroken en in de jaren 1980 ingericht als wandel-, fiets- en ruiterpad (zie Oud Spoorwegpad en Stationsstraat).

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel II, Brugge, 1921, kolom 281.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Overweghuisje

  • Is deel van
    Sijsele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bolakkerstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9351 (Geraadpleegd op )