Bruggesteenweg

Beschrijving

Van de Maalse Steenweg op het grondgebied van Sint-Kruis (Brugge) ten oosten tot de Dorpsstraat ten westen. Deel van de N 9, een belangrijke verkeersader die Brugge met Maldegem verbindt over het grondgebied van Sijsele. Aangelegd in 1769 onder het Oostenrijks bewind, wanneer de (oude) Antwerpse Heirweg vanaf Male 800 m naar het zuiden wordt verlegd, rechtgetrokken en heraangelegd met kasseien, zie weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Later maakt deze deel uit van de nieuwe steenweg over Eeklo naar Gent, aangelegd in 1778 om de oude Gentse heerweg te vervangen. Pas in 1783 definitieve aanleg van de steenweg Maldegem-Sijsele-Brugge.

Tot het einde van de 19de eeuw staat ten zuiden van de steenweg een houten standaardmolen opgesteld, weergegeven op de kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571) en van Claes Visscher (1640); op de Ferrariskaart aangeduid als "Veldmeulen", op de Atlas der Buurtwegen (1845) als "Kunneveldmolen". Tijdens het interbellum, bij de verdere verstedelijking van het dorp, ontwikkelt de as Bruggesteenweg-Dorpsstraat-Gentse Steenweg zich tot een belangrijke verkeersweg, langswaar de bebouwing sterk toeneemt.

Wordt doorkruist door het Oud Spoorwegpad, de bedding van de in 1862 aangelegde spoorlijn Brugge-Eeklo met voormalige spoorwegovergang aan de steenweg; in 1960 opgebroken en in de jaren 1980 ingericht als wandel-, fiets- en ruiterpad (zie Oud Spoorwegpad en Stationsstraat).
Verspreide, losstaande bebouwing daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw bestaande uit zowel privé-woningen als kleine bedrijven, zonder noemenswaardige architecturale kenmerken.

• BLONDEEL C.; GODDYN P., Sijsele in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1975, afb. 74.
  • VERNIEST R., Maalderijen in Sijsele in de twintigste eeuw, in Nieuwsbrief 't Zwin Rechteroever vzw, jg. 1/2, december 2000, s.p.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda