Teksten van Huikstraat

Huikstraat (1979) ()

Van Falconplein naar Koepoortbrug. De "Heyl-met-de-Huikstraat" nu verkort tot Huikstraat is haar naam verschuldigd aan "Heyl metter hoeyken", Helene of Helwiga met de huik die hier een stove of badhuis openhield. De naam dateert van ca. 1480. Stadsgrens van 1250, vandaar hier alleen een bespreking van de zuidzijde. Noordzijde met enkele fraaie 19de-eeuwse bepleisterde lijstgevels; voorts banale gecementeerde en vereenvoudigde gevels, soms met oude kernen en winkelpuien op de begane grond. Tussen Dries en Keistraat: bres van circa vier panden, ingenomen door een open parking en blinde muur tot op puihoogte. Aan zuidzijde overwegend gewone lijstgevels met verspringende kroonlijsthoogte van twee à drie traveeën en drie verdiepingen uit de 19de en de 20ste eeuw, waarvan nummers 15, 19, 23, 25 en 27 met houten puien. Bressen tussen de nummers 37 en 47, 49 en de hoek, afgesloten door blinde muren op puihoogte.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine

Huikstraat (1976) ()

Van Falconplein naar Koepoortbrug. De "Heyl-met-de-Huikstraat" nu verkort tot Huikstraat is haar naam verschuldigd aan "Heyl metter hoeyken", Helena of Helwiga met de huik die hier een stove of badhuis openhield. De naam dateert van circa 1480. Stadsgrens van 1250; vandaar geen bespreking van de zuidzijde.

Straatbeeld: enkele fraaie 19de-eeuwse bepleisterde lijstgevels; voorts banale gecementeerde en vereenvoudigde gevels, soms met oude kernen en winkelpuien op de begane grond. Tussen Dries en Keistraat: bres van circa vier panden, ingenomen door een open parking en blinde muur tot op puihoogte.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek