Geografisch thema

Oud Spoorwegpad

ID
9366
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9366

Beschrijving

Oude spoorwegbedding die de gemeente doorkruist, van de Gentse Steenweg ten oosten tot de grens met Assebroek (Brugge) ten westen.
Aangelegd in 1862 door de maatschappij "Société Anonyme du Chemin de Fer d'Eeclo à Bruges". Het 28 km lange traject tussen Eeklo en Maldegem wordt in november 1862 in gebruik genomen; de uitbating van het traject Maldegem-Brugge volgt in juni 1863. Vanaf 1 januari 1897 neemt de Staat de exploitatie over van de lijn Gent-Eeklo-Brugge; op 26 februari 1904 wordt een definitieve overname ondertekend. Behalve de stations tussen Eeklo en Brugge, met name Balgerhoeke, Adegem, Maldegem, Sijsele en Steenbrugge, opent de maatschappij in 1878 nog een halte in het nabijgelegen Donk. Het station op grondgebied van Sijsele wordt opgericht langsheen de voormalige Tronkedreef, later Stationsstraat genoemd.

Na de oprichting van een militair kwartier aan de Dorpsstraat in 1951 (zie nummer 188), wordt een goederenspoor van en naar de kazerne voorzien. In februari 1959 gebeurt het laatste personenvervoer met het dieselbusje. In 1960 wordt de spoorweg Brugge-Maldegem opgebroken en in 1963 wordt de spoorverbinding met het militair kwartier afgeschaft.

Thans rest, behalve de oude bedding, enkel nog het voormalige stationsgebouw en het huis van de stationschef in de Stationsstraat en een overweghuisje in de Bolakkerstraat (nummer 1).

De oude bedding wordt in de jaren 1980 ingericht als groene as door de gemeente, dienst doend als wandel-, fiets- en ruiterpad en onderdeel in enkele toeristische routes.


Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oud Spoorwegpad [online], https://id.erfgoed.net/themas/9366 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.