Geografisch thema

Rijckeveldestraat

ID
9367
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9367

Beschrijving

Oost-west lopende straat van de Zwinstraat tot de grens met Sint-Kruis/Assebroek (Brugge), lopend doorheen en genoemd naar het historische domein "Rijckevelde". Eertijds deel van de Kruisstraat of "Cruustrate", voor het eerst vermeld in 1358; in een leenboek van de Burg van Brugge van 1683 "Bruggeweg" genoemd, zie vermoedelijk teruggaand op de oude heerweg tussen Brugge en Gent, die reeds vanaf de 13de eeuw niet veel meer werd gebruikt.

In 1952 wordt een deel van het Domein Rijckevelde ingericht als militair domein (cf. Dorpsstraat nr. 188, zogenaamd "Kwartier Sergeant Baron Gillès de Pélichy"), waardoor de Rijckeveldestraat onderbroken wordt. Het oostelijk doodlopend deel kennen we als de huidige Kruisstraat; het westelijke deel als de Rijckeveldestraat. De bebouwing langs de Rijckeveldestraat wordt gedomineerd door de domeingoederen, namelijk het voormalige landhuis met aanpalende hoeve en het neogotische kasteel dat begin 20ste eeuw in het domein werd ingeplant (zie Rijckeveldestraat nummers 6-8). Behalve een kleine hoeve (zie nummer 4) en de voormalige boswachterwoning (zie nummer 7), bestaat de bewoning langs de exclusief gelegen Rijckeveldestraat, uit recente villa's.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XIII, Brugge, 1932, kolom 1059-1061.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kasteeldomein Rijckevelde

  • Omvat
    Woonstalhuis

  • Is deel van
    Sijsele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijckeveldestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9367 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Damme

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.