Jeruzalemstraat

Beschrijving

Van Lange Koepoortstraat naar Coppenolstraat. De doorgang, die sedert 1498 de Koepoortstraat met de Oude Waag verbond werd in 1514 doorgetrokken tot aan de Coppenolstraat. De eerste benaming was "Duytenstraatje". In 1520 werd op de hoek Oude Waag-Jeruzalemstraat het huis zogenaamd "Jeruzalem' gebouwd. De straat nam in 1561 deze naam over. Straat- en huisnaam herinneren aan de pelgrimstochten die Dirk van Paschen in de 16de eeuw ondernam.

Bepleisterde lijstgevels uit de 19de eeuw, soms met oude kernen, onder doorlopende kroonlijstlijn; op de zuidzijde geritmeerd door de bakstenen topgevels nummers 10 en 19.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek