Geografisch thema

Jeruzalemstraat

ID
938
URI
https://id.erfgoed.net/themas/938

Beschrijving

Van Lange Koepoortstraat naar Coppenolstraat. De doorgang, die sedert 1498 de Koepoortstraat met de Oude Waag verbond werd in 1514 doorgetrokken tot aan de Coppenolstraat. De eerste benaming was "Duytenstraatje". In 1520 werd op de hoek Oude Waag-Jeruzalemstraat het huis zogenaamd "Jeruzalem' gebouwd. De straat nam in 1561 deze naam over. Straat- en huisnaam herinneren aan de pelgrimstochten die Dirk van Paschen in de 16de eeuw ondernam.

Bepleisterde lijstgevels uit de 19de eeuw, soms met oude kernen, onder doorlopende kroonlijstlijn; op de zuidzijde geritmeerd door de bakstenen topgevels nummers 10 en 19.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis in neoclassicistische stijl

 • Omvat
  Oude Waghe

 • Omvat
  Pakhuis in eclectische stijl

 • Omvat
  Papeteries Anversoises G. Moorrees & Cie.

 • Omvat
  Traditioneel diephuis

 • Is deel van
  Antwerpen - Historische binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jeruzalemstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/938 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.