Geografisch thema

Broekweg

ID
9380
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9380

Beschrijving

Landelijke weg in de westelijke hoek van Vivenkapelle, lopend van de Legeweg tot aan de grens met Sint-Kruis. Behoort tot het historische tracé van de streek, zie aanduiding op kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Naamgeving naar het toponiem "den Broek", zijnde de lage meersen en weiden die zich ten noorden van de Broekweg, tot aan de Damse Vaart, uitstrekken. De schaarse bebouwing bestaat uit enkele hoeves.

 • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel II, Brugge, 1921, kl. 799-803.
 • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 36.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  : 2006


Relaties

 • Omvat
  Hoeve De Beyerhage

 • Omvat
  Hoeve Hof ter Ede

 • Is deel van
  Vivenkapelle


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Broekweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/9380 (Geraadpleegd op 07-05-2021)