Geografisch thema

Vivensteenweg (Vivenkapelle)

ID
9386
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9386

Beschrijving

Brede verbindingsweg tussen de centra van Damme en Vivenkapelle, lopend door open, vlak polderlandschap. Maakt deel uit van een lange noord-zuid-as door de gemeente Damme, met de Kerkstraat verder naar het noorden, en de Sijseelsesteenweg verder naar het zuiden toe. Het tracé gaat terug op een oude voetweg die op de kaart van Pourbus (1561-1571) wordt weergegeven tussen de zogenaamd "Stenen Heule" (kruising Pijpeweg met Male Leie) en de dorpskern van Vivenkapelle. Straatnaam wordt voor het eerst vermeld in 1912. Behalve een tweetal eind-20ste-eeuwse eengezinswoningen en een kleine hoeve (zie nummer 5), is de straat onbebouwd.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XVI, Brugge, 1935, kl. 533.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Vivenkapelle

  • Is gerelateerd aan
    Vivensteenweg (Damme)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vivensteenweg (Vivenkapelle) [online] https://id.erfgoed.net/themas/9386 (Geraadpleegd op )