Geografisch thema

Daniël Vermandereplein

ID
9392
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9392

Beschrijving

Veelhoekig plein, gedomineerd door de aanwezigheid van de Sint-Martinuskerk, gelegen tussen de Leopoldstraat en de Kasteelstraat. Zuid- en oostzijde met parkeerplaatsen. Benaming afkomstig van apotheker Vermandere, die woonde in de Leopoldstraat nummmer 6. Hij trachtte, tijdens de Duitse beschieting van het centrum van de gemeente in 1918 zoveel mogelijk mensenlevens te redden, iets wat hij met zijn eigen leven bekocht.

  • De groote fabrieke... ideeën voor herbestemming van industrieel erfgoed in Avelgem, historische nota, Geschied- en Oudheidkundige Kring Avelgem, Avelgem, s.d., p. 28.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Avelgem, Deelgemeenten Avelgem, Bossuit, Kerkhove, Outrijve en Waarmaarde,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL23, (onuitgeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2005


Relaties

  • Omvat
    Sint-Martinuskerk

  • Is deel van
    Avelgem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Daniël Vermandereplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/9392 (Geraadpleegd op 25-01-2021)