Straat, gelegen in het centrum van de gemeente, vertrekkend aan het kruispunt met de Doorniksesteenweg, de Neerstraat en de Oudenaardsesteenweg en lopend tot aan de Sint-Martinuskerk. Straat behorend tot het historisch stratenpatroon van de gemeente, zie aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778).
Zware vernielingen door Duitse beschieting en gasaanval in 1918. Na de oorlog werd de rooilijn gewijzigd en kreeg de straat haar huidige breedte. Commercieel centrum van de gemeente, vestigingsplaats van verschillende winkels, banken en herbergen. Tevens woonfunctie. Voorheen locatie van het gemeentehuis (tot 1868).
De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit breedhuizen van twee à zes traveeën en twee bouwlagen onder al dan niet geknikte pannen zadeldaken. Basisbebouwing op enkele plaatsen doorbroken door nieuwbouw. Verschillende panden, thans met aangepaste voorgevel, onder meer nummer 10-12 met behouden oeil-de-boeuf, nummer 23 met bewaarde vleugeldeur in een arduinen omlijsting en nummer 28 met vernieuwd parement, bewaarde arduinen ontlastingsbogen. Tevens bebouwing uit het interbellum met name nummer 5-9.
Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Avelgem, Deelgemeenten Avelgem, Bossuit, Kerkhove, Outrijve en Waarmaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL23, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)