Kortrijkstraat

Beschrijving

Rijksweg N8, uitvalsweg met licht gebogen tracé naar Zwevegem en Kortrijk, vertrekkend aan de Neerstraat en lopend tot aan de Leynseelstraat. Maakt reeds van oudsher deel uit van het stratenpatroon, zie Ferrariskaart (1770-1778).

De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw, breedhuizen van twee à vijf traveeën en twee bouwlagen onder al dan niet geknikte zadeldaken. Oorspronkelijke bebouwing doorbroken door recente woningen en appartementen van twee à drie bouwlagen. Burgerhuizen uit het einde van de 19de eeuw: nummer 50 en nummer 53, gecementeerde lijstgevel met vernieuwd schrijnwerk. Tevens bebouwing uit het interbellum, nummers 100-106 en 110, enkelhuizen van rode baksteen verfraaid door het gebruik van gele baksteen, nummer 104-106 getypeerd door overhoekse erker. Nummer 37 met bewaarde muurkapel met piëta in een omlijsting van gele baksteen, naast nummer 56, dieper in gelegen schuur.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie