Straat met recht tracé, gelegen tussen het Daniel Vermandereplein en de Doorniksesteenweg. Tracé deels aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), voorheen niet evenwijdig met de Doorniksesteenweg maar met knik naar het zuiden (huidige Meersstraat).
Straat gelegen in het centrum van de gemeente, voornamelijk met woonfunctie, ook diensten met name vestigingsplaats van postkantoor en zorgfunctie met de aanwezigheid van het O.C.M.W. rusthuis "Huize ter Meersch" en serviceflats "residentie Steenhuuse". Tevens vestigingsplaats van het Sint-Jan-Berchmanscollege.
De basisbebouwing klimt op tot in de 18de eeuw en bestaat voornamelijk uit burger- en herenhuizen. Breedhuizen van twee à zeven traveeën en twee bouwlagen onder al dan niet geknikte zadeldaken. In het begin van de straat voornamelijk bepleisterde of gecementeerde lijstgevels onder meer nummer 6 vermoedelijk met oudere kern, thans met vernieuwd parement en schrijnwerk en nummer 14 met verbouwde begane grond. Straateinde voornamelijk met rijkelijk uitgewerkte bakstenen gevels. Basisbebouwing doorbroken door appartementsbouw.
Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Avelgem, Deelgemeenten Avelgem, Bossuit, Kerkhove, Outrijve en Waarmaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL23, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Vermeldenswaardig maar sterk verbouwd is het hoekgebouw (Leopoldstraat 2) aan het Daniël Vermandereplein, gebouwd in 1923 n.o.v. Richard Acke als 'Bank voor handel en nijverheid'.