Geografisch thema

Leynseelstraat

ID
9410
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9410

Beschrijving

Rijksweg N8, uitvalsweg naar de Zwevegemse deelgemeente Heestert. Lange straat met bochtig tracé, vertrekkend aan het kruispunt met de Kortrijkstraat en de Stijn Streuvelslaan. De straat behoort tot het historisch stratenpatroon van de gemeente en is aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Leynseel straete". De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit arbeidershuizen en burgerwoningen. Aan de grens met Heestert zijn er verschillende hoeves gelokaliseerd.

Bebouwing uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw; breedhuizen van twee à vijf traveeën en één à twee bouwlagen, bakstenen of gecementeerde lijstgevels onder zadeldaken, onder meer nummer 65, dubbelhuis met vernieuwd schrijnwerk, nummer 89, laag volume met gecementeerde lijstgevel, aangepaste muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk, nummer 106-108, diephuizen verfraaid door het gebruik van granito, thans met vernieuwd schrijnwerk en nummers 135-143, eenvoudige bakstenen lijstgevels verfraaid door friesjes, veelal met vernieuwd schrijnwerk. Tevens enkele aan de straat gelegen hoeves met semi-gesloten opstelling, nummer 158 en 160, thans in gebruik als restaurant en feestzaal zogenaamd " 't Fonteinhof".


Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Avelgem, Deelgemeenten Avelgem, Bossuit, Kerkhove, Outrijve en Waarmaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL23, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis met schuur

 • Omvat
  Burgerhuis uit het interbellum

 • Omvat
  Herenhuis

 • Is deel van
  Avelgem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leynseelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9410 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.