Oudenaardsesteenweg (Avelgem)

Beschrijving

Rijksweg N8, vertrekkend van in het centrum, aan het kruispunt van de Kerkstraat, de Doorniksesteenweg en de Neerstraat. Uitvalsweg richting Waarmaarde. Aanvankelijk recht tracé, maakt een knik naar het oosten ter hoogte van de Kerkhofstraat, verder verloop met bochtig tracé. Straat behorend tot het oude stratenpatroon van de gemeente zie aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778). In de dorpskern, voornamelijk commerciële functie, buiten het centrum woonfunctie. Tevens vestigingsplaats van het Koninklijk Atheneum. De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat uit al dan niet vrijstaande arbeidershuizen en burgerwoningen. Lijstgevels van twee à zeven traveeën en twee bouwlagen, voornamelijk pannen zadel- of schilddaken. Oudste bebouwing doorbroken door typische interbellumwoningen en recente villa's. Eenvoudige lijstgevels, onder meer rechts van nummer 1, met verbouwde begane grond en nummer 7 met aangepaste pui. Bebouwing uit het interbellum, onder meer nummer 34 en nummer 36 met vernieuwd balkon en schrijnwerk. Verschillende straathoeken met (voormalige) herbergen getypeerd door afgeschuinde hoektraveeën, onder meer nummer 87. Tevens ook restanten van landelijke bebouwing, onder meer links van nummer 99, schuur getypeerd door vlechtingen in zijpuntgevel. Op de kruising met de Kasteelstraat, toegangspoort van de in 1957-1959 afgebroken westelijke vleugel van het kasteel gelegen in de Kasteelstraat, ook eenvoudig houten kapelletje. Vestingplaats van de brandweer, kazerne gelegen ter hoogte van nummers 48-52 volgens bouwplan van 1970.

• Gemeentelijk Archief Avelgem, Bouwaanvragen 874.1, nummer 70/60.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie